En mjuk pepparkaka som jag nu äntligen provbakat. Hittade receptet på ett mjölkpaket för ett år sedan eller kanske till och med två. Gott blev det, smakade lite kryddigare än jag minns den. Eller ja, jag jämför ju med den kaka mormor brukade baka jag när var liten, och smakminnet kanske har ändrats lite så att säga... Avnjutes enligt mig bäst med ett glas mjölk!
Gammeldags pepparkaka
100 g smör
2½ dl farinsocker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1 dl fast lingonsylt
3 dl vetemjlk
1½ tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 stk bikarbonat
Rör smör och farin poröst. Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt.
Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner i smeten.
Häll i smord och bröad form (1½ liter). Grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min. Stjälp upp kakan på galler, låt kallna övertäckt.
(Receptet föreslår att man serverar med vispad grädde och lingonsylt, men jag är skeptisk...)
Gammeldags pepparkaka
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sök
Om mig
Kategorier
- Fisk och skaldjur (4)
- Frukt och bär (1)
- Fågel (1)
- Grytor och gratänger (5)
- Grönsaker (5)
- Kött (5)
- Köttfärs (2)
- Matbröd (3)
- Matprat (9)
- Menyer (1)
- Pajer (1)
- Shopping och annat trams (1)
- Soppa (2)
- Sött och bakat (11)
- Tillbehör (1)
- Tävling (2)
- Vardag (4)
Arkiv
- december 2010 (1)
- november 2008 (1)
- oktober 2008 (2)
- september 2008 (3)
- februari 2008 (4)
- januari 2008 (1)
- december 2007 (2)
- november 2007 (8)
- september 2007 (1)
- juni 2007 (1)
- maj 2007 (5)
- april 2007 (2)
- mars 2007 (1)
- februari 2007 (4)
- januari 2007 (3)
- december 2006 (3)
Vill ha!
BLa bla
BLabla
abklsbks
dsasda
BLabla
abklsbks
dsasda
0 kommentarer:
Skicka en kommentar