Gammeldags pepparkaka

En mjuk pepparkaka som jag nu äntligen provbakat. Hittade receptet på ett mjölkpaket för ett år sedan eller kanske till och med två. Gott blev det, smakade lite kryddigare än jag minns den. Eller ja, jag jämför ju med den kaka mormor brukade baka jag när var liten, och smakminnet kanske har ändrats lite så att säga... Avnjutes enligt mig bäst med ett glas mjölk!

Gammeldags pepparkaka

100 g smör
2½ dl farinsocker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1 dl fast lingonsylt
3 dl vetemjlk
1½ tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 stk bikarbonat

Rör smör och farin poröst. Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt.
Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner i smeten.
Häll i smord och bröad form (1½ liter). Grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min. Stjälp upp kakan på galler, låt kallna övertäckt.

(Receptet föreslår att man serverar med vispad grädde och lingonsylt, men jag är skeptisk...)

0 kommentarer:

Sök