Ljuvliga havrekakor

Jag har nu provbakat mitt första recept av de beryktade Eisenman-systrarna, det blev havrekakor från den fantastiska boken Vinterns söta. Det var minst sagt strykande åtgång på dem när syskon med flera var här och hälsade på. Jag som var med under skapandet kan även intyga att smeten var minst lika god som de färdiga kakorna... Jag gjorde kakorna ganska stora och de blev lite så där härligt mjuksega i konsistensen. Jag hade tyvärr ingen mörk choklad att tillgå så det följde med lite hackad maraobu istället, det funkade det med. Vad gäller kokboken innehöll den en hel del som skall testas vid det årliga julpysslandet. Många spännande tryfflar och läckra praliner... Ni får förresten ursäkta den otroligt crappiga bilden, min kamera har sagt upp sig och detta var det bästa jag kunde åstadkomma med ett något bristande engagemang för fotograferingen.


Havrekakor med choklad, nötter & kokos
ca 24 st

200 g rumstempererat smör eller margarin
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
7 dl havregryn
1 dl hackad mörk choklad
1 dl hackade valfria nötter
2 dl kokosflingor


Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget.

Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn, choklad, nötter och kokos.

Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Kakorna skall fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen. Låt dem svalna lite på plåten innan de lyfts över på ett galler för att svalna helt.

0 kommentarer:

Sök