Veggo-lasagne

I förra numret av Buffé (nr 1, 2008) hade man ett tema om storkok som var lämpliga för frysen och som kunde fungera som bas i flera olika maträtter. För några veckor sedan tog jag och gjorde ett storkok av tomatbasen. Det blev en rätt schysst tomatsås faktiskt, men som vanligt krävdes det lite mera kryddor för att få lite fart på det hela. Idag vad det dags att pröva ett av de föreslagna recepten där tomatbasen var huvudingrediens. Resulatet blev långt över förväntan! Keso Feta & Oliv gjorde verkligen susen i denna vegetariska lasagne.

Orkar man inte göra tomatbasen kan jag tänka mig att det funkar att hotta upp en färdig tomatsås med grovt rivna morötter och kanske lite lök, vitlök och kryddor. Kan också tillägga att min lasagne bara fick två lager med pastaplattor, så 12 stycken som receptet säger är kanske lite i överkant.

Enkel lasagne med paprika och svamp

1 sats (5 dl) tomatbas
12 torra lasagneplattor
200 g champinjoner (jag använde skivade på burk)
2 paprikor (t ex gul och röd)
1 msk smör eller olivolja
1 dl vatten
500 g keso Feta/Oliv (eller naturell keso smaksatt med 1 dl hackade svarta oliver och 100 g smulad fetaost)
2 dl riven ost, helst lagrad
salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skiva champinjonerna. Dela, kärna ur och strimla paprikorna.
3. Hetta upp smör/olja i en gryta. Fräs grönsakerna i 5 minuter.
4. Häll på tomatbas och vatten. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Såsen ska vara något saltare än normalt eftersom den ska ge smak åt lasagneplattorna.
5. Täck botten av en smord ugnssäker form (ca 20x30 cm) med grönsaksröra. Varva lasagneplattor, keso och grönsaksröra. Avsluta med ett tunt lager grönsaksröra. Toppa med riven ost.
6. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter (eller enligt anvisningen på pastaförpackningen). Servera gärna med en sallad med blandade oliver och grönt.

1 kommentarer:

Helena sa...
on

Detta ska jag prova! tala inte om för min familj attjag skippar färsen i;)

Sök