Finska surdegskakor

Mitt första försök att baka surdegsbröd - och det blev hur bra som helst! Har precis mumsat i mig en macka med smör och ost. Ganska kraftig smak av både råg och surdeg, supergott. Jag misstänker att det är ännu godare om ett par dagar.... Otroligt lättbakat var det också!

Receptet hittade jag på
tv4.se. Jag använde vanlig ljus sirap och lite mer mjöl än vad det står i receptet.

Finska surdegskakor
20 st

Surdeg:
5 dl ljummet vatten
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 1/2 msk honung

Rågdeg:
1 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk baksirap
5 dl grovt rågmjöl
4 dl durumvetemjöl
lite rågmjöl till utbakning


Gör så här:
1. Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm. Ställ degen att jäsa på ett varmt ställe, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.

2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt 1 timme.

3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla eller tryck ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Kavla bara på ena sidan så jäser kakorna upp bättre.

4. Värm ugnen till 225 °. Lägg kakorna på en plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter, medan ugnen blir varm. De har jäst färdigt när degen reser sig igen efter ett lätt tryck med pekfingret. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.

1 kommentarer:

Helena sa...
on

å vad snyggt det blev med detta utseende, var in i går och då var allt rosa typ. inget fel på rosa med detta var läckert. Ska helt klart prova dessa surdegsbröd.

Ramar fick du med!

Sök