Laxbakelser med spenat

Superenkelt att laga, känns superlyxigt att äta. Ett roligare, godare sätt att få i sig fisk lite oftare... (Eller ni kanske redan är duktiga och äter fisk 3 ggr i veckan...) Jag tycker faktiskt att fisk är jättegott, men av någon anledning äter man det ju alldeles för sällan ändå.

Ni vet när man var liten och tryckte ner sand i hinken allt vad som gick och sedan vände hinken upp och ner och försiktigt tog bort hinken för att få till en "sandhink"? Det är så ni ska göra med smeten. Receptet kommer från tidningen Topphälsa, här i en något förenklad version a la tullmejs.

Laxbakelse
4 portioner

500 g laxfilé
150 g bladspenat
2 msk maizena (jag har kört utan och det funkade det med)
några matskedar citronsaft
salt, vitpeppar

Skär laxen i små strimlor. Blanda lax, spenat, maizena, salt och peppar i en bunke. Tryck ner lax-smeten i lämplig portionsfrom, t.ex. en kaffekopp eller bruléform i portionsstorlek. Skaka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Vips så har vi där en laxbakelse! Fortsätt så tills smeten är slut. Kör laxbakelserna i ugnen i 10 minuter på cirka 200 grader. (Tiden beror ju lite på hur stor form man använder. En gång gjorde jag i en ganska liten sådan där vit bruléform i porslin. Då blev det fler än fyra bakelser såklart.)

Servera bakelserna med en citronyoghurt gjord på naturell yoghurt, någon matsked citronsaft och en gnutta flytande honung. Kanske också en nypa salt. Smaka av! Quinoa kokad i buljong är riktigt gott till, precis som originalreceptet föreslår. För den som har lite svårt för sådana nymodigheter funkar ju kokt potatis också bra.

0 kommentarer:

Sök