Nyårsmeny 2006

Förrätt:
Tunnbrödsnittar med pepparrotscreme och rökt renbog

Vi blandade små bitar av rökt renbog med lätt creme fraiche och pepparrotsvisp, plus lite salt och peppar. För alla ingredienser gäller "mängd efter behag"... Det behövdes ganska mycket av pepparrotsvispen för att det skulle bli nån smak (samtliga i sällskapet föredrog lite styrka), så till nästa gång skulle jag nog testa med ren riven pepparrot istället. Vispen blir lite för tam.

Varmrätt:
Helstekta kycklingfiléer med ugnsrostade grönsaker och egen pesto

Kycklingfiléerna snittades lite på varje sida, på med lite salt och peppar och sedan bryntes de i olja tills de fick fin färg. Ner i en form och in i ugnen, där de fick steka klart nedanför plåten med grönsakerna. Till grönsakerna tog vi gul och röd paprika, klyftor av röd lök, sötpotatis, zucchini, körsbärstomater och (ganska många) hela vitlökskyftor. Blandade runt detta med lite olivolja i en långpana tillsammans med salt, peppar och massor av timjan. In i ugnen tills allt var mjukt och fått lite färg. Vitlöksklyftorna blir underbart milda och goda när man har dem i ugnen sådär länge. Mmmm...

Pesto gjorde vi så här (en ganska stor sats):
- Mixa bladen från 2 krukor basilika tillsammans med 1 dl valnötskärnor. (Och ev en finhackad vitlöksklyfta)
- Mixa sedan ner 1,5 dl olivolja.
- Häll över blandningen i en lagom liten skål.
- Rör ner 2-3 dl riven parmesanost. Salta och peppra.

Vid serveringen bredde vi ett lager pesto över kycklingen och till detta de varma grönsakerna.

Dessert:
Vit chokladpannacotta med bär

Receptet till pannacottan hittade vi här. Nu visade det sig dock att det inte fanns en endaste vaniljstång att få tag på i hela stan(!). Så - man tager vad man haver... Istället rörde vi ner en dryg tesked med äkta vaniljsocker i grädden och kokade upp, och rörde sedan ned choklad och gelantin. Det gick alldeles utmärkt! Istället för limemarinerade bär tog vi helt enkelt osockrade djupfrysta blåbär, hallon och jordgubbar som fick tina och bli lite sådär "blöta" som de blir. I och med den extra sötman från vaniljsockret blev det en alldeles perfekt kombination att låta dem vara lite syrliga. Gillar du (som jag) vanlig vaniljpannacotta kommer du att älska den här!

Tyvärrr var det först när desserten plockades fram som jag kom ihåg kameran... Men så var den ju finast också!

0 kommentarer:

Sök